Wie heeft een stofzuiger gemaakt?

Een stofzuiger, ook wel stofzuiger of stofzuiger genoemd, is een apparaat dat zuigkracht veroorzaakt om vuil van vloeren, stoffering, gordijnen en andere oppervlakken te verwijderen. Het vuil wordt opgevangen door een. Wikipedia: In 1901 werden aangedreven stofzuigers met afzuiging onafhankelijk uitgevonden door de Britse ingenieur Hubert Cecil Booth en de Amerikaanse uitvinder David T. Booth heeft misschien ook het woord stofzuiger bedacht.

Booths door paarden getrokken verbrandingsmotor aangedreven Puffing Billy, misschien afgeleid van Thurmans ontwerp voor geblazen lucht, vertrouwde op alleen afzuiging met lucht die door een doekfilter werd gepompt en werd aangeboden als onderdeel van zijn schoonmaakdiensten. Kenney's was een stationaire 4.000 pond. Systeem aangedreven door een stoommachine met leidingen en slangen die alle delen van het gebouw bereiken. De voorouder van onze moderne stofzuiger was een „tapijtveger”, uitgevonden in 1860 door Daniel Hess uit West Union, Iowa.

De niet-gemotoriseerde machine gebruikte een complex systeem van balgen voor afzuiging en draaiende borstels om vuil op te nemen. Het is niet correct om te zeggen dat James Murray Spangler het vacuüm heeft uitgevonden, maar hij heeft er zeker een revolutie teweeggebracht. Spangler's, een 60-jarige conciërge van het warenhuis in Canton, Ohio, maakte elke avond het hele gebouw schoon, een taak die niet alleen lang en vervelend was, maar ook zijn tol eiste van zijn astma. Als knutselaar en uitvinder bedacht hij zijn eigen Frankenstein-apparaat met behulp van een bezem, een kussensloop en een elektromotor.

Wat de machine van Spangler anders maakte, zegt Gask, was dat hij rechtop en draagbaar was. Het gebruikte een plafondventilatormotor en peddelbladen om de luchtstroom te creëren. Hij gebruikte een leren riem en schreef die op een roterende borstel die hij uit een tapijtveger had gehaald. Niemand kon het tapijt zo schoon krijgen omdat ze geen motoraangedreven borstel hadden.

De stofzuiger is een huishoudelijk apparaat dat al meer dan een eeuw bestaat. Blijf lezen om meer te weten te komen over de geschiedenis en de uitvinders. Een van zijn eerste kopers was zijn neef, wiens echtgenoot William Hoover de oprichter en president werd van de Hoover Company, een fabrikant van stofzuigers. Het cilindertype miste wielen, en in plaats daarvan zweefde de stofzuiger op zijn uitlaat en werkte als een hovercraft, hoewel dit niet het geval is voor de vroegste modellen.

John Stuart Thurman is een gepensioneerde Amerikaanse uitvinder, die hielp bij het uitvinden van de eerste stofzuiger in Amerika. Hun samenwerking begon in 1919 en samen produceerden ze enkele van de meer innovatieve stofzuigers die ooit in die tijd op de markt kwamen, zoals de Vacuette, de voorloper van stofzuigers met meerdere hulpstukken die momenteel op de markt zijn. Het iRobot-bedrijf heeft de Scooba ontwikkeld, een robotstofzuiger die zijn eigen reinigingsoplossing heeft, deze aanbrengt en de vloer schrobt en het vuile water in een verzameltank zuigt. Alexandre Godefroy gebruikte zijn kennis over hoe stofzuigers de macht waren om ontwerpen van haardrogers op te stellen.

De meest voorkomende rechtopstaande stofzuigers gebruiken een aandrijfriem die wordt aangedreven door de zuigmotor om de borstelrol te draaien. In de jaren sinds Hoover de patenten van Spangler verwierf, zijn er een paar nuttige verbeteringen aangebracht die de stofzuigervaring hebben verbeterd. Vóór de komst van stofzuigers vertrouwden mensen op bezems, stofpannen en stokken om tapijten en tapijten schoon te maken. Ze hebben de motor en stofafscheider (met behulp van een zak of zonder zak) in een aparte eenheid, meestal gemonteerd op wielen, die door een flexibele slang met de vacuümkop is verbonden.

In veel gevallen zal het merken wanneer een deel van de vloer dat voorheen ontoegankelijk was bereikbaar wordt, zoals wanneer een hond wakker wordt uit een dutje, en terugkeert om dat gebied te stofzuigen. Nadat hij zijn uitvinding niet aan fabrikanten had verkocht, richtte Dyson zijn eigen bedrijf op en begon hij de Dyson Dual Cyclone op de markt te brengen, die al snel de snelst verkochte stofzuiger ooit in het VK werd gemaakt. Een voordeel voor mensen met een allergie is dat, in tegenstelling tot een standaardstofzuiger, die een deel van het verzamelde vuil terug in de te reinigen kamer moet blazen (hoe efficiënt de filtratie ook is), een centraal vacuüm al het verzamelde vuil naar de centrale eenheid verwijdert. Natuurlijk waren deze vroege versies van stofzuigers omvangrijk, luidruchtig, stinkend en commercieel niet succesvol.

Hoewel stofzuigers tegenwoordig een miljardenbedrijf zijn, een huishoudelijke noodzaak, zal het u misschien verbazen te horen dat het basisontwerp en de prestaties van de machine de afgelopen honderd jaar niet veel zijn veranderd. Lichtgewicht handstofzuigers, gevoed door oplaadbare batterijen of netstroom, zijn ook populair voor het opruimen van kleinere gemorste vloeistoffen. .

Leave Reply

All fileds with * are required