Wanneer werd het eerste vacuüm uitgevonden?

In 1901, als je geluk had, was je misschien getuige geweest van een verrassende scène in de straten van Londen, een scène die snel een revolutie teweeg zou brengen in de manier waarop de meesten van ons onze huizen schoonmaken. Hubert Cecil Booth werd geboren om te zuigen. Vloerbedekkingen zoals tapijten bestaan waarschijnlijk al ongeveer zo lang als er vloeren zijn. Vóór stofzuigers was de standaardtechniek voor het schoonmaken van een tapijt om het buiten op te hangen en het stof en vuil eruit te slaan met een peddels (bekend als een tapijtklopper).

Tapijtvegers, die met mechanische middelen puin opzogen en niet gemotoriseerd waren, kwamen rond in de jaren 1860, schrijft Curt Wohleber voor Invention %26 Technology. Maar de technologie om een elektrisch vacuüm te laten werken duurde iets langer om tot stand te komen. Booth zag de problemen met dit ontwerp op het moment dat hij het zag, schrijft Wohleber, toen Thurman in Engeland was om zijn uitvinding te demonstreren. Toen, „raakte de uitvinder verhit, merkte op dat het wegzuigen van stof onmogelijk was en dat het keer op keer was geprobeerd zonder succes; toen liep hij weg.

Om dit probleem op te lossen, maakte Spangler zijn eigen stofzuiger van een tinnen zeepkist, een satijnen kussensloop (als stofafscheider) en een bezemhandvat. In de doos had hij een elektromotor die hij uit een naaimachine haalde, die een ventilator en een roterende borstel aandreef. De grof gemaakte machine verzamelde vuil en blies het uit de achterkant, waar het werd opgevangen door een bevestigde stofzak (de kussensloop). Hij noemde het de „zuigveger”.

Gelukkig vond zijn neef Susan Hoover (ja, die Hoover) het ook een goed idee was en vertelde het haar man, industrieel William Hoover. Ze maken vandaag nog steeds stofzuigers met de naam Hoover. Kat Eschner is een freelance wetenschaps- en cultuurjournalist uit Toronto. Natuurlijk waren deze vroege versies van stofzuigers omvangrijk, luidruchtig, stinkend en commercieel niet succesvol.

De vuilzak of opvangbak in een centraal stofzuigsysteem is meestal zo groot dat legen of verschonen minder vaak hoeft te gebeuren, misschien een paar keer per jaar voor een gewoon huishouden. Stofzuigers zorgen er van nature voor dat stof in de lucht komt, door lucht af te voeren die niet volledig is gefilterd. Kennedy kreeg negen patenten voor machines vergelijkbaar met de Puffing Billy en richtte de Suction Cleaner Company en de Amerikaanse stofzuigerindustrie op. In de jaren sinds Hoover de patenten van Spangler verwierf, zijn er een paar nuttige verbeteringen aangebracht die de stofzuigervaring hebben verbeterd.

Vóór de komst van stofzuigers vertrouwden mensen op bezems, stofpannen en stokken om tapijten en tapijten schoon te maken. Hij was een pionier omdat hij de eerste was die zakloze technologie aanpaste in een veld dat vroeger werd gedomineerd door stofzuigers in zakken. In 1963 begon David Oreck met de productie van stofzuigers voor hotels en richtte zijn bedrijf op, Oreck Corp. De Air-way Sanitizor Company, die in 1920 in Toledo, Ohio begon, introduceerde een nieuw product genaamd de wegwerpzak met filtervezel, de eerste papieren wegwerpzak voor stofzuigers.

Ondanks dat het een veegmachine was, geloofden sommige historici dat dit het eerste elektrisch aangedreven vacuüm in de geschiedenis was. Stofzuigen is misschien een saaie klus, maar het is vrij eenvoudig omdat elektrische energie al het harde zuigwerk doet. Vacuümmodellen voor vaten of werkplaatsen zijn in wezen zware industriële versies van cilinderstofzuigers, waarbij de bus bestaat uit een grote verticaal geplaatste trommel die stationair of op wielen kan zijn. Gewone stofzuigers mogen nooit worden gebruikt om asbestvezels op te ruimen, zelfs niet als ze zijn uitgerust met een HEPA-filter.

Het beweert licht van gewicht en gemakkelijker te manoeuvreren te zijn (vergeleken met het gebruik van wielen), hoewel het niet de eerste stofzuiger is die dit doet - de Hoover Constellation dateerde er minstens 35 jaar vóór. Hoewel stofzuiger en het korte vacuüm neutrale namen zijn, wordt in sommige landen (VK, Ierland) stofzuiger in plaats daarvan gebruikt als een generiek handelsmerk en als werkwoord. In 1906, gemotiveerd door de allergie- en astma-aanvallen die hij ervoer na het gebruik van zijn veegmachine, creëerde conciërge James Murray Spangler een elektrisch vacuüm met behulp van een elektrische ventilatormotor, een zeepkist, een bezemhandvat en een kussensloop. .

Leave Reply

All fileds with * are required