Wie heeft de stofzuiger uitgevonden in 1860?

De eerste persoon die een versie van de stofzuiger patenteert, is Daniel Hess, uit West Union, Iowa, in 1860. Deze tapijtveger had ronde borstels die ronddraaiden om het vuil op te vangen. De voorouder van onze moderne stofzuiger was een „tapijtveger” uitgevonden in 1860 door Daniel Hess uit West Union, Iowa. De niet-gemotoriseerde machine gebruikte een complex systeem van balgen voor afzuiging en draaiende borstels om vuil op te nemen.

Andere tapijtvegers, minus de zuigfunctie, kwamen wel op de markt. De bekendste werd uitgevonden door Melville Bissell in 1876, nadat zijn vrouw, Anna, klaagde over het zaagsel in de Grand Rapids, Mich. Na de dood van haar man in 1889 nam Anna Bissell het bedrijf over en werd Amerika's eerste vrouwelijke CEO. Dit ongemak werd netjes verdoezeld in de Sears %26 Roebuck-catalogus uit 1910, waarin werd uitgelegd „wat een stofzuiger in uw huis voor u betekent om tijd en arbeid te besparen en „de gezondheid van uw gezin te beschermen.

In de laatste decennia van de 20e eeuw werd op grotere schaal gebruik gemaakt van eerder ontwikkelde technologieën, waaronder filterloze cycloonvuilscheiding, centrale stofzuigsystemen en oplaadbare handstofzuigers. Hun belangrijkste voordeel is flexibiliteit, omdat de gebruiker verschillende koppen kan bevestigen voor verschillende taken, en manoeuvreerbaarheid (het hoofd kan onder meubels reiken en maakt het heel gemakkelijk om trappen en verticale oppervlakken te stofzuigen). Het beweert licht van gewicht en gemakkelijker te manoeuvreren te zijn (vergeleken met het gebruik van wielen), hoewel het niet de eerste stofzuiger is die dit doet - de Hoover Constellation dateerde er minstens 35 jaar vóór. De meeste stofzuigers worden geleverd met tal van gespecialiseerde hulpstukken, zoals gereedschappen, borstels en verlengstokken, waardoor ze anders ontoegankelijke plaatsen kunnen bereiken of kunnen worden gebruikt voor het reinigen van verschillende oppervlakken.

Fan-bypass-stofzuigers zijn goed voor zowel tapijt- als bovenvloerreiniging, omdat hun zuigkracht niet significant afneemt over de afstand van een slang, zoals bij reinigers met directe ventilator. De stofzuiger was niet erg populair toen hij voor het eerst uitkwam, maar werd al snel een essentieel huishoudelijk artikel voor het opruimen van stof en vuil van moeilijk bereikbare plaatsen. Hoewel de meeste robotstofzuigers zijn ontworpen voor thuisgebruik, zijn sommige modellen geschikt voor gebruik in kantoren, hotels, ziekenhuizen, enz. Ze hadden een roterende slang met de bedoeling dat de gebruiker het apparaat in het midden van de kamer zou plaatsen en rond de stofzuiger zou werken.

Het iRobot-bedrijf heeft de Scooba ontwikkeld, een robotstofzuiger die zijn eigen reinigingsoplossing heeft, deze aanbrengt en de vloer schrobt en het vuile water in een opvangtank zuigt. Toen was er natuurlijk Roomba, die zijn sluipende debuut maakte in 2002 en stofzuigen meenam naar het robotica-tijdperk. De eerste plastic stofzuiger werd geproduceerd in de jaren dertig en de voorloper van moderne centrale vacuümsystemen werd in 1952 gecreëerd door de Hoover Company, wiens naam nu synoniem was met „stofzuigen”. Stofzuigers komen vaker voor in westerse landen omdat in de meeste andere delen van de wereld tapijt van muur tot muur ongebruikelijk is en huizen tegel- of hardhouten vloeren hebben, die gemakkelijk handmatig kunnen worden geveegd, afgeveegd of gedweild zonder elektrische hulp.

Deze innovatieve uitvinding stelde mensen in staat om hun tapijten te stofzuigen zonder zich zorgen te hoeven maken dat snoeren verstrikt raken of vast komen te zitten onder banken enz. Speciaal ontworpen draagbare stofzuigers kunnen ook gebruik maken van dit ontwerp, maar zijn lastiger om op te zetten en te gebruiken, waardoor tijdelijke installatie van een aparte afvoerslang naar een buitenraam. Het is waarschijnlijk dat Thurman Hubert Cecil Booth inspireerde, een Engelse ingenieur die de naam stofzuiger bedacht en meestal wordt gecrediteerd voor het uitvinden van een gemotoriseerde stofzuiger.

Leave Reply

All fileds with * are required