Wie heeft de stofzuiger uitgevonden in 1901?

In 1901 vond Hubert Cecil Booth de eerste succesvolle stofzuiger uit. Ingenieur Hubert Cecil Booth rolde zijn nieuwe stofzuiger de rijkere straten van de stad in. Stofzuigers komen vaker voor in westerse landen omdat in de meeste andere delen van de wereld tapijt van muur tot muur ongebruikelijk is en huizen tegel- of hardhouten vloeren hebben, die gemakkelijk handmatig kunnen worden geveegd, afgeveegd of gedweild zonder elektrische hulp. Een centrale stofzuiger produceert doorgaans een grotere zuigkracht dan gewone draagbare stofzuigers omdat een grotere ventilator en krachtigere motor kunnen worden gebruikt wanneer ze niet draagbaar hoeven te zijn.

In veel gevallen zal het merken wanneer een deel van de vloer dat voorheen ontoegankelijk was, bereikbaar wordt, zoals wanneer een hond wakker wordt uit een dutje, en terugkeert om dat gebied te stofzuigen. Door een rode en gouden brandweerauto-esthetiek te kanaliseren, arriveerden de kenmerkende paardenstofzuiger en zijn kleurrijke operators volgens journalist en auteur Jane Furnival bij u thuis en maakten onmiddellijk reclame voor de buurt dat u een 'vacuümtheekransje' hield. Vele jaren na hun introductie bleven stofzuigers een luxeartikel, maar na de Tweede Wereldoorlog werden ze gemeengoed onder de middenklasse. Grotere modellen, die meer dan 200 liter (44 imp gal; 53 US gal) kunnen opslaan, worden vaak aangesloten op perslucht, waarbij het Venturi-effect wordt gebruikt om een gedeeltelijk vacuüm te produceren.

De meest voorkomende rechtopstaande stofzuigers gebruiken een aandrijfriem die wordt aangedreven door de zuigmotor om de borstelrol te draaien. Thurman vond in 1898 een benzineaangedreven reiniger uit die zo groot was dat hij door paarden moest worden getrokken en geen vacuüm creëerde, maar het blies de lucht en „zo schoongemaakt”. Air-Way was de eerste die een afdichting op de vuilzak gebruikte en als eerste een HEPA-filter op een stofzuiger gebruikte, volgens de website van het bedrijf. Een stofzuiger, ook wel gewoon een stofzuiger of een stofzuiger genoemd, is een apparaat dat zuigkracht veroorzaakt om vuil van vloeren, bekleding, gordijnen en andere oppervlakken te verwijderen.

Het cilindertype miste wielen, en in plaats daarvan zweefde de stofzuiger op zijn uitlaat en werkte als een hovercraft, hoewel dit niet het geval is voor de vroegste modellen. Wat een stofzuiger in zichzelf zuigt, wordt verzameld in een stofzak of een cycloon en later afgevoerd. Ze hebben de motor en stofafscheider (met behulp van een zak of zakloos) in een aparte eenheid, meestal gemonteerd op wielen, die door een flexibele slang met de vacuümkop is verbonden. Natuurlijk waren deze vroege versies van stofzuigers omvangrijk, luidruchtig, stinkend en commercieel niet succesvol.

Hubert Cecil Booth (4 juli 1871 - 14 januari 1951) was een Engelse ingenieur, vooral bekend door de uitvinding van een van de eerste aangedreven stofzuigers. Na naar verluidt bijna fatale tests waarbij hij stikte nadat hij een zakdoekfilter over zijn mond had gelegd en stof uit de arm van een stoel had opgezogen, vormde Booth de British Vacuum Cleaner Company en lanceerde zijn nieuwe apparaat.

Leave Reply

All fileds with * are required